ОУ Иван Сергеевич Тургенев
Основно училище в град Разград
Основно меню

Иновативно училище

 „ИВАН СЕРГЕЕВИЧ ТУРГЕНЕВ” ГР. РАЗГРАД

„УЧИЛИЩЕ ЗА ЩАСТИЕ И ВЪЛШЕБСТВА”

СЕГА ЩЕ ВИ РАЗКАЖЕМ НАШАТА ПРИКАЗКА!

СЛУШАЙТЕ, ЗАПОЧВАМЕ…..

ИДЕЯТА СЕ ЗАРОДИ ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА 2016/2017г., НО ВСЪЩНОСТ НИЕ ТАКА СИ РАБОТИМ!

КОЛЕКТИВ ОТ МЛАДИ ЕНТУСИАСТИ, БУДИТЕЛИ, ПРОСВЕТИТЕЛИ…

РАЗКАЗВАЧИ НА ПРИКАЗКИ…

уч_1

СПЕЧЕЛИХМЕ ПРОЕКТ ПО ЕРАЗЪМ К2+

https://dariknews.bg/regioni/razgrad/v-ouiv.s.turgenev-shte-ima-uchenicheski-parlament-po-evropejski-proekt-1607268

В ОУ“Ив.С.Тургенев“ ще има ученически парламент по европейски проект

ОУ„Иван Сергеевич Тургенев“-Разград спечели европейски проект по „Еразъм + К 2“ за международно партньорство и обмяна на опит между училища в Европа. Това съобщиха от школската управа.

„Вдъхновяване на училищата – вдъхновяване на учениците“ е основната тема, по която ще протичат срещите на учители и ученици  в Полша, Кипър, Италия, България и Турция. Целта на проекта е сформиране на училищен ученически парламент, където учениците придобиват управленски умения,  развиват своята креативност и инициативност, учат се да бъдат по-отговорни и съпричастни.

Проектът стартира на 9 октомври и е с продължителност 2 години. Включва социални дейности.

В Полша и Кипър учителите ще се запознаят с инструментите за реализация на проекта, планиране и организиране. В Испания, заедно с ученици, ще организират „Фестивал на милосърдието“. „Моят живот в училище“ е темата на фестивала на училищните парламентарни дейности в Италия.

През март 2018 г., ОУ„Иван Сергеевич Тургенев“ гр. Разград ще бъде домакин и организатор на събития озаглавени: „Игрите на баба и дядо“, „Световен ден на храните“ и „Как да бъдем Ван Гог“, като последното предполага среща с местен художник.

Заключителният доклад по проекта ще бъде представен в Турция.

Стартирането на проекта подготвиха директорът на училището Милена Орешкова и преподавателят по английски език Айтен Кязимова.

ЗАПОЧНА ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ТУРГЕНЕВЦИ С МЕЧТАТА ДА ПРЕВЪРНЕМ НАШЕТО УЧИЛИЩЕ В ИНОВАТИВНО

https://dariknews.bg/regioni/razgrad/ouiv.s.turgenev-predstavi-razgrad-v-polsha-s-abritus-ludogorec-i-kapanskiq-folklor-1614938

ОУ“Ив.С.Тургенев“ представи Разград в Полша с Абритус, „Лудогорец“ и капанския фолклор

пол

ОУ“Ив.С.Тургенев“ представи Разград в Полша с Абритус, „Лудогорец“ и капанския фолклор / ОУ"Ив.С.Тургенев"-Разград

Приключи първата работна среща по програма „Еразъм К+“ в гр. Бялисток, Полша – съобщи директорът на ОУ“Ив.С.Тургенев“ Милена Орешкова. Учебното заведение спечели проект по тази програма, който бе финансиран с 20500 евро за провеждане на дейности по програмата.

Една от основните цели на проекта е обмяната на опит с партньорите ни от Полша, където е водещата организация по проекта, Италия, Испания, Кипър и Турция. Първат визита на партньорите е била в Полша, където всички са се включили в разнообразни инициативи и мероприятия, организирани от домакините. Най-атрактивна е била визитата в полско училище – училище с добри практики и иновативна визия за развитие на образованието – разказва Орешкова. Впечатляващи били не само добре оборудваните кабинети, богата материално-техническа база, стройната организация, но и позитивното отношение на учениците, родителите и общността към образователния процес. На проведения форум, Орешкова установила голямата прилика с образователната система в България и постигнатите резултати след промените в образователната им система, които предстоят да се случат и в България с влизането на Закона за предучилищното и училищното образование от тази учебна година.

Орешкова представила училището и Разград пред полските ученици и колегите от партниращите държави със специфичната самобитност и забележителности на региона - археологически музей „Абритус“, капански фолклор чрез НЧ”Напредък” и постиженията на футболен клуб „Лудогорец”, както и съвместната им дейност с ученици от ОУ“Ив.С.Тургенев“. От школската у права благодарятза съдействието на Иван Иванов, Илонка Неделчева и Ангел Петричев, които са се отзоваха с необходимите материали за представянето на региона и изработването на талисман на училището, който ще обиколи и останалите държави.

На работната среща са маркирани възможностите на училището да участва активно в дейностите по програмата, както и да бъде домакин на най-голямата част от инициативите. Орешкова се похвалила се с добрата материално-техническа база, иновативните практики, прилагани в училището, сформирания амбициозен и ефективен млад педагогически екип и постиженията на учениците. Апробирането на добрите практики и високото качество на образование са акцент и индикатор за успеха на проектните дейности.

Изводите на училищната управа са, че ОУ”И.С.Тургенев” Разград има потенциал да съпоставя дейността си и резултатите от провеждания образователно-възпитателен  процес с европейските тенденции.  Водещ принцип за реални резултати и развитие на едно училище е поставянето на личностните потребности и уникалност на всяко дете в учебната среда. Това е необходимият опит за надграждане във визията и изпълнение на приоритетите ни за обособяването на ОУ”И.С.Тургенев” като иновативно училище през 2017г. – категорични са от ръководството на учебното заведение.

ОТВОРИХМЕ ВРАТИТЕ СИ ЗА ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ СТРАНИ В ОБРАЗОВАНИЕТО.

НАШИ ГОСТИ БЯХА ЖУРНАЛИСТИТЕ

http://www.ekip7.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=20306&Itemid=1

Гласът на Радио Разград завладя ОУ „Тургенев“

рад

Гласът на Радио Разград, Валентина Колева, участва в Седмицата на голямото четене в разградското училище. Тя посети учениците от първи и втори клас. Малчуганите я посрещнаха с песни и драматизация на приказката „Дядо и ряпа“. Радио водещата пък им прочете откъс от любимата си детска книжка „Ян Бибиян“.

Децата не само слушаха,  но и участваха в четенето на откъса , като отговаряха на въпроси, които Колева им задаваше, пяха заедно с нея песничката на Ян Бибиян и свирукаха, за да извикат дяволчето Фют.

Четвъртокласниците пък посетиха двете детски градини в квартал „Орел“ и запознаха малчуганите с Мечо Пух. Освен че се забавляваха с артистичните драматизации на приказки от по-големите си приятели, децата от детската градина получиха и значки с лика на Мечо Пух. Учениците от петите класове си организираха състезание за най-добър скоропоговорец, което протече с много смях , забавления и оплетени езици. Арбитър на състезанието беше Ирина Игнатова, логопед в училището.

Най-голямото четене се проведе в шести, седми и осми клас. Всеки ученик носеше любима творба, която прочете през съучениците си и така се получи истински читателски маратон. Изненада на съучениците си поднесе шестокласничката Селин, която прочете свои творби, писани съвместно с нейна съученичка от друго разградско училище. Маратонът на четенето се превърна в нейна първа творческа сцена. Всички я аплодираха бурно за смелостта и за чудесните произведения.

И НИЕ ПОСЕТИХМЕ РАДИО РАЗГРАД И ИНТЕРВЮИРАХМЕ ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР НА ВЕСТНИК „ЕКИП 7” – МИТКО ХАНЧЕВ.

 http://www.ekip7.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=20441&Itemid=1

Младежите от клуб „Наблюдател“ предизвикаха главния редактор на „Екип 7“

 „Бъде добри, правете добри дела и станете медийни герои с тях!“ - беше апелът на шестокласниците Кристиян, Селин, Алкин и Мерлин, прозвучал в ефира на Радио Разград. Те са ученици в ОУ „Тургенев“ и са част от новосъздадения клуб „Наблюдател“, който започна своята работа с подкрепа на програмата за извънкласна дейност по интереси „Твоят час“ BG05M20P001-2.004 „РАЗВИТИЕ НА СПОСОБНОСТИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ И ПОВИШАВАНЕ НА МОТИВАЦИЯТА ИМ ЗА УЧЕНЕ ЧРЕЗ ДЕЙНОСТИ, РАЗВИВАЩИ СПЕЦИФИЧНИ ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ И КОМПЕТЕНТНОСТИ“ /Фаза 1/

Клубът ще има за цел да научи своите членове на тайните на журналистиката, за да станат те не само добри репортери, но и активни членове на обществото, с ясни граждански позиции, които да могат умело да защитават.

Първата задача на младите журналисти се превърна и в тяхна първа медийна изява. За Деня на народните будители те поканиха в студиото на Радио Разград Митко Ханчев, главен редактор на вестник „Екип 7“ .Така предизвикателството към тях стана двойно: да направят достойно свое първо представяне в ефир и да интервюират журналист, т.е. свой колега. В рубриката „Младите“ учениците разговаряха със своя събеседник, който е и член на Обществения съвет на училището им, за образованието днес и за ролята на медиите във възпитанието на младото поколение. Независимо, че са млади и тепърва навлизат в дебрите на журналистиката, учениците атакуваха своя събеседник с въпроса „Защо всички новини започват с лошите събития на деня?“. Те продължиха да атакуват Митко Ханчев и с въпроса дали обича предизвикателствата и след като той отговори с „да”, му предложиха в няколко поредни броя, неговият вестник да започва само с добри новини. Главният редактор се съгласи веднага и реши дори да предостави на новите си колеги страниците на своя вестник, за да могат те да отправят своето предизвикателство към цялата разградска общественост.

И така, уважаеми съграждани, членовете на клуб „Наблюдател“ при ОУ „Иван Сергеевич Тургенев“ Ви предизвикват: „Бъдете добри, правете добри дела и станете медийни герои с тях!“.

НАЙ-ШУМНО СТАНА С Г-Н АНГЕЛ ПЕТРИЧЕВ – ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА „ЛУДОГОРЕЦ” И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ НА УЧИЛИЩЕТО.

ОБАДИХА НИ СЕ И ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНИ МЕДИИ.

https://gong.bg/bg-football/parva-liga/multimedia/gallery/yellow/petoklasnici-ot-razgrad-poiskaha-mesi-i-ronaldo-v-ludogorec-405662

Петокласници от Разград поискаха Меси и Роналдо в Лудогорец


                                    

„Ако имате шанс, бихте ли купили Меси или Роналдо и кой от тях първо?“. Това бе запитан от петокласник изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев по време на открития урок, който той изнесе на патронния празник на ОУ "Ив.С.Тургенев" в Разград.

Петричев преподава на 5 „А“ и 5 „Б“ клас по български език, темата на урока му бе „Любовта към българския език и удоволствието да говорим на него“, последните 15 минути от часа обаче той остави за футболни теми.

В началото на часа Петричев, който е завършил „Български език и история“, коментира с петокласниците колко е важно да знаеш добре родния си език, за да изразяваш емоциите си на него, препоръча им да четат повече книги и да използват 4 вместо „ч“ и 6 вместо „ш“ само в чатовете, но когато е необходимо, да знаят и прилагат книжовните норми. Тема на часа бе и използването на чуждици и заемки в български език, децата и футболния шеф говориха и за красотата и мелодичността на езика ни. Петричев бе подготвил и награди за верни отговори на въпроси като: кой е най-популярният език в света, какъв е произходът на думата „азбука“ и други. Отличилите се деца получиха шалчета и комплект моливи с логото на Лудогорец.

В минутите за футбол децата имаха безброй въпроси за Лудогорец, всеки поне по 4-5 питания. На какви езици се говори в съблекалнята, трудно ли е на чуждестранните футболисти да научат български език, как Петричев е станал директор на футболен клуб, не иска ли отново да е учител или журналист – питаха малчуганите. Шефът в Лудогорец отговори с усмивка на въпроса „Ако имате шанс, бихте ли купили Меси или Роналдо и кой от тях първо?“, като обеща на питащия петокласник, че ако той намери квартири в Разград на световните звезди, клубът ще ги купи. Друго от момчетата като истински спортен журналист попита какви са плановете на клуба за следващия трансферен прозорец – „да вземем много добри футболисти,които да ни помогнат да станем шампиони, обаче ние понеже си имаме такива, може и никого да не вземем“ – отвърна Петричев. Пред децата той призна, че любимата му победа на Лудогорец е над Цървена звезда в Белград.

В края на часа той раздаде много автографи и обеща следващия път да дойде при учениците с някой от футболистите, когото децата да изпитат по български език.

От училищната управа Петричев, който е член на Обществения съвет на ОУ "Ив.С.Тургенев", получи статуетка и грамота за смелостта да приеме предизвикателството да бъде учител на децата от Разград.

Преди него същото предизвикателство приеха и местни журналисти, а на патронния празник имаше още едно събитие, свързано със спортната тема – майсторът на спорта Иво Владимиров изнесе шахматен сеанс срещу 15 ученици от училището едновременно.

ПОСЛЕДВА ТРАДИЦИОННИЯ РЕГИОНАЛЕН КОНКУРС : „ПРИРОДАТА-ИЗВОР НА ЖИВОТ”

https://dariknews.bg/regioni/razgrad/130-tvorbi-v-desetiq-konkurs-prirodata-izvor-na-zhivot-1621760

130 творби в десетия конкурс „Природата – извор на живот“

130 творби участваха в юбилейния десети конкурс „Природата – извор на живо“, организиран в навечерието на патронния празник на ОУ“Ив.С.Тургенев“-Разград. Изборът на темата е провокиран от думите на патрона на училището – руския писател Иван Сергеевич Тургенев: "Природата не е само храм, но и работилница - в нея човек е работник” – припомнят от школската управа.

През годините посвещенията и направленията на конкурса бяха променяни, но водеща винаги е била идеята за Природата и мястото на Човека в нея – припомнят още от учебното заведение. Тазгодишното мото бе „Български мотиви”, което предполагаше етно творби от природни материали. 130-те конкурсни произведения на възпитаниците на 14 детски градини и 6 училища от област Разград бяха подредени в изложба в училището, а авторите на най-добрите получиха награди.

НО И ГОСТИТЕ НЕ СВЪРШВАТ!

ВСЕКИ ДЕН ТЕ СА РАЗЛИЧНИ, ОБОГАТЯВАТ НАШИЯ СВЯТ!

http://www.ekip7.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=20547&Itemid=1

Тургеневци със седмица на отворените врати за разградската общественост и медии

Седмицата на предизвикателството започна с гостуването на Валентина Колева, журналист от Радио Разград. Темата в часа по български език беше: „За какво искат да си говорят младите в „Младите“. Учениците се запознаха със спецификата на радиото като медия и изискванията на професията радиожурналист.

Госпожа Колева акцентира върху факта, че журналистът трябва да владее перфектен книжовен език, че гласът и говорът са своеобразен екран на радиото. Шестокласниците разбраха как се структурира едно радиопредаване, как се избира и формулира неговата тема, как се подбират гостите и се оформят въпросите за интервюто, каква е ролята на репортажа и анкетата в радиожурналистиката.

В час по литература в 6 „а“ клас влезе Любомир Илиев-телевизионен журналист, който обаче заложи на анализа на литературно произведение. Заедно с учениците той обсъжда „Щастливия принц" на Оскар Уайлд. Шестокласниците споделиха своето виждане за добро и зло, за щастието и неговата цена. Дебати се разгоряха по темата за красотата и добротата - има ли връзка и зависимост между тях. След първите пет минути от началото на часа младежите и девойките вече откровено разказваха за добрите дела на своите родители и близки, за мечтите си да станат наистина добри хора.

Антония Кирилова от вестник „Екип 7“ гостува на учениците от 5 „а“ клас в час по български език. Тя им разкри тайната на обърната пирамида в журналистиката. След теоретичната част на учениците беше даден шанс да напишат репортажи за случващото се в техния час. Те бързо си спечелиха одобрителни рецензии и аплодисменти от г-жа Кирилова, която беше удивена от журналистически талант, демонстриран от петокласниците. Тя им даде домашна работа - да напишат репортаж за доброто около тях. На следващия ден отново влезе в клас, за да провери как са се справили със задачата нейните млади колеги. Учениците четоха статии за спасени животни и помощ, оказана на хора в беда. Репортажът на Селена за срещата й с гладно глухонямо просяче разплака всички. В края на часа младите репортери получиха напълно заслужени шестици от лъчезарната журналистка.

Стела Ковачева пък учи седмокласници да анализират своите емоции. С познанията си на психолог и непринуденото си държание тя от първата минута спечели младежката аудитория. С игри и откровени разговори учениците стигнаха до извода, че настроението зависи от очакванията и от последвалите разочарования. Въпреки неприятностите на деня обаче те не трябва да изпитват гняв и злоба, е бива да търсят агресивен начин на изразяване на тяхното разочарование. Хубаво е научат да си правят самооценка и най-вече да прощават на своите приятели неволните грешки.

Журналистката от Дарик радио Радка Минчева смело и отговорно прие предизвикателството да преподава граматика на българския език в 5 „б“ клас. Появата й в класната стая не изненада никого. Всички я познаха веднага, тъй като тя, освен дневника, носеше и огромната си чанта с фотографски принадлежности. Урокът за морфемен състав на думата бе преподаден бързо, а усвоените знания бяха демонстрирани светкавично в състезание, подготвено от журналистката. На различните екипи тя раздаде зелени листи, с написани на тях корени на думи. Отборите трябваше бързо да измислят дума, образувана с помощта на най-много морфеми и да я подредят правилно. Нямаше отбор, който да не се справи със задачата. И естествено часът завърши с морфемен анализ на думата „Лудогорец” и много снимки.

В края на седмицата всички журналисти получиха от директора на ОУ „И.С. Тургенев” приз за проявена смелост и достойно представяне в часовете по български език и литература.

ПОСЛЕ ПОЛЕТЯХМЕ КЪМ КИПЪР, НА ГОСТИ НА НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ ПО ЕРАЗЪМ+

    

НО ОСТАВИХМЕ И СЛЕДА В СПОРТНИЯ КОЛЕДЕН УЧИТЕЛСКИ ТУРНИР, КЪДЕТО ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА СМЕ ШАМПИОНИ

Жените на ОУ „И.С.Тургенев“ и мъжете на Община Разград са шампионите по баскетбол

 

http://www.ekip7.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=20702&Itemid=1

Жените на ОУ „Ив. С. Тургенев“ с лекота победиха съперничките си от ПГХТБТ „М. Кюри“ и заслужено спечелиха първото място.

Повече интрига предложиха мъжете, където в полуфиналните срещи победи постигнаха УСШ „Р. Бухтев“ срещу ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ и дебютиращият отбор от Община Разград срещу ОУ „Ив. С. Тургенев“.

Общинарите, които се водеха лично от кмета Валентин Василев и неговия заместник Ердинч Хасанов, само с една точка разлика изтръгнаха победата и си осигуриха участието във финалната среща. Там сценарият се повтори. Отборът на Общината успя да „обърне“ мача и отново с точка разлика изтръгна победата от „треньорите“, като заслугата е отново на кмета Василев, записал няколко ефектни стрелби от зоната за трите точки, с което напомни за славните години на разградския баскетбол. Да подкрепя кмета в залата бе и неговия бивш съотборник от ученическите им години в ПТГ „Ш.Петьофи“ Илиян Йорданов – Пилето.

Днес турнирът продължава в залата на УСШ от 16.30 часа с най-атрактивния спорт – футбол за жени, където за първото място ще се борят отборите на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, ПГТС „Хр. Смирненски“ и ОУ „Ив. С. Тургенев“.

ОУ „Ив.С.Тургенев“ с нова титла, този път във футболната надпревара при жените

http://www.ekip7.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=20724&Itemid=1

Най-емоционалният спорт в Коледния учителски турнир си остава футболът за жени. Трите отбора играха всеки срещу всеки и задоволиха зрителите в пълната спортна зала „Лудогорец“, въпреки че разочарованите състезателки бяха повече от доволните след края на последната среща.

Отборът на ПГ ТС „Хр. Смирненски“, въпреки че се държа достойно, загуби срещите си от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ и ОУ „Ив. С. Тургенев“, съответно с 0:2 и 0:3. За последната среща тургеневки имаха един гол повече, който в крайна сметка се оказа решаващ, защото в последния двубой отборите не можаха да си отбележат гол, въпреки многото отправени удари и към двете врати, и завършиха 0:0. Крайното класиране оглави ОУ „Ив. С. Тургенев“ /на снимката/, втори е многократния шампион от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, а трети са жените от ПГ ТС „Хр. Смирненски“.

НО, НИЕ СМЕ И ТВОРЦИ!

Репортери от клуб „Наблюдател“ на урок по фотография

http://www.ekip7.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=20910&Itemid=1

В навечерието на празниците учениците от клуб „Наблюдател“ на разградското училище „И.С.Тургенев“ направиха чудесен поетичен спектакъл. В залите на Музикалния дом, където е подредена фотографската изложба „Страст и топлина“, те организираха музикално-поетично гостуване на фотографката Петя Радкова.

В уникалната обстановка на изложбената зала незрящата Селена, ученичка от 5 „а“ клас свири на пиано, а Надежда и Полина от същия клас четоха нейни стихове. Селена е музикант от години, но това беше първото й поетично представяне и то в присъствието на нейния ментор в поетичното изкуство Дойчин Дойнов.

След това учениците с удоволствие и възхищение разгледаха изложените фотографии. С журналистическа страст и чисто детско любопитства те разговаряха с авторката за нейния живот и творческо начало. И тъй като най-често задаваният въпрос беше за това дали е използвала допълнителни обработки в снимките и колко от натюрмортите са рисувани, домакинята реши да покаже как точно се случват нещата. С помощта на учениците тя подреди един натюрморт и после тихо им издаде една от своите фотографски тайни на снимане. Всички имаха възможност да се пробват в заснемането на подредените на масата плодове и да получат одобрения или указания за по-добра работа от госпожа Радкова. При тази среща учениците усетиха страстта да си фотограф, прецизността и майсторството, което трябва да притежава, този, който иска да прави наистина красиви снимки. Не липсваха и такива, които решиха, че ще направят промени в писмата си за коледен подарък и ще поискат фотоапарат.

На тръгване всички благодариха на чаровната домакиня за урока и за красотата, на която се насладиха благодарение на нея, и помолиха за още срещи. Специални благодарности получиха също директорът на Музикална школа „Илия Бърнев“ Деян Денчев, осигурил пиано за Селена, и нейният преподавател Андреан Маджаров, който бе до нея през цялото време.

ПАРТНЬОРИ НА ФОНДАЦИЯ „ЗАЕДНО В ЧАС”

Млади учителки възпитават децата с жълти и червени картони

http://www.ekip7.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=21066&Itemid=1

 

Нови креативни методи за възпитание като използване на съдийски картони за санкциониране на децата се прилагат успешно в ОУ „Иван С. Тургенев“ в Разград. Иновативните техники се внедряват в училището от три млади и амбициозни учителки, които са назначени по програмата „Заедно в час“, чиято цел е да осигури равен достъп до образование на всяко дете. Вече втора година в школото работят 25-годишната Илияна Хинова от Габрово, 30-годишната Ивелина Русева от Велико Търново и 35-годишната Радостина Петрова от Варна. Всяка една от тях има различен мотив да се включи в програмата, но общата им кауза е да допринесат за преодоляване на образователното неравенство.

Преди да станел учител Илияна Хинова, която е завършила психология, е работила приоритетно с деца, но под друга форма в частни занимални и организации. За нея участието в програмата „Заедно в час“ е естествено продължение на този път и лична провокация как ще се справи в най-дълбоките води.

Нейната колежка Ивелина Русева разказва, че за нея винаги е било важно работата, с която се занимава, да е полезна за обществото и съвсем естествено става част от педагогическата общност, която се бори за обща кауза. Преди да се впусне в това предизвикателство е основала неправителствена организация и има преки наблюдения върху проблемите в различни обществени сфери. Тя смята, че за осъществяването на позитивни промени сме отговорни всички, затова поема своята лична отговорност и става част от образователната система, за да подпомогне запълването на нейните дефицити.

За осъществяването на качествена промяна в училищната среда работи и Радостина Петрова, която е потомствен учител. Въпреки, че преди педагогическата професия не я привличала, от гледна точка на сегашния си опит, решава да се възползва от семейната мая.

Трите възпитателки използват иновативни практики в обучението, които насърчават децата да мислят, да осъзнаят силните си страни, да развият своята креативност и въображение, да се научат да разрешават казуси по оригинален и нестандартен начин. Целта на педагозите е да стимулират личностното и интелектуалното развитие на децата по свободен начин, без да ги вкарват в шаблони и модели.

„Вече втора година се старая е да давам възможност на децата да бъдат по-самостоятелни, защото има много ситуации, в които могат да се справят, просто не им се дава възможност да го направят. Оставям ги сами да проверяват домашните работи, за да могат да бъдат вътрешно отговорни за собствените си резултати. На по-големите ученици давам възможност да преподават избран модул от урока. Това им действа стимулиращо, защото осъзнават, че имат по-голям потенциал от това просто да бъдат пасивни слушатели в часовете“, каза Хинова.

Разбира се, либералният и творчески подход върви ръка за ръка със създаването на умения за общуване и поведение в обществото. Важен елемент от възпитателния процес е преподавателят и учениците да постигнат демократично съгласие в спазването на определени правила и приемането на последствията от тяхното неизпълнение. Осъществяването на контрола се случва по градивен, а не по рестриктивен начин. В работата си учителите по програмата „Заедно в час“ прилагат точкова система за оценка на децата. Те възнаграждават учениците за написано домашно, за добро поведение, за помощ и подкрепа, която са оказали на свой съученик и така малчуганите имат стимул да надграждат себе си, да получават по-голям брой точки и стикери с усмихнати лица.

Изключително интересен метод за изграждане на добра дисциплина е използването на съдийски картони, които дават оценка на поведението на децата в класната стая. Подрастващите, които са големи фенове на „Лудогорец“, напълно естествено възприемат жълтите и червени картони, които им помагат да оценят реално своето поведение.

Учителите прилагат в работата си с децата и интерактивни игри, които ги сплотяват като колектив и изграждат атмосфера на доверие и взаимопомощ. По този начин се опитват да им покажат по конструктивен начин, че не е нужно да разрешават проблемите си чрез насилие, агресия и словесни нападки. Децата се научават да уважават мнението на своите съученици, да спазват личното пространство на другите, да си помагат в писането на домашните работи и така развиват качества, които ще имат ползотворен ефект в изграждането им като личности.

Освен чрез забавните и иновативни методи на обучение младите преподавателки променят образователната среда и с личния си пример и по този начин учат децата на добродетели.

Ангажиментът на трите учителки в ОУ „Иван Тургенев“ изтича в края на тази учебна година и след това имат възможност да продължат да се развиват в това професионално направление или да се върнат към предишните си професии. Те споделят, че след този двегодишен опит едно е сигурно – времето, прекарано в училище им дава възможност не само за промяна на образователна среда, а и за самооценка и разгръщане на личностните им качества и потенциали.

ЗАПОЧНАХМЕ ДА МЕЧТАЕМ…

Шест училища от област Разград искат да прилагат иновативни методи в образованието

https://razgrad.topnovini.bg/node/748718?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Шест училища в област Разград са представили в Министерството на образованието и науката проекти за училищни иновации. Общо в министерството до крайния срок за кандидатстване за статут на иновативно училище са постъпили 226 проекта от 203 училища в страната, съобщават от образователното министерство.

Нестандартните подходи се прилагат в три посоки – нов или усъвършенстван начин на управлението на училището или детската градина; промени в учебния план и нови учебни предмети, програми и планове, съчетани с модерни методи на преподаване.

Новият Закон за предучилищното и училищното образование позволява за първи път да бъдат признати за иновативни училища или отделни паралелки, които подобряват качеството на образованието чрез иновации. Проектите съдържат форми на работа, чиято цел е да засилят интереса на децата към ученето, да им помогнат по-лесно да усвояват знания и да развиват своите таланти.

Едно от важните изисквания към кандидатите е училищните проекти за иновации да са одобрени от родителите на всички деца, с които ще се работи по нов начин. Задължително е също обучението да е съобразено с държавните образователни стандарти.

Постъпилите проекти ще бъдат оценявани първо в регионалните управления по образованието. След това те ще бъдат разгледани в обществена комисия, която до 28 април 2017 г. ще подготви списък за одобрение на иновативни училища от Министерски съвет, който да бъде обявен на 31 май.

Най-много подадени проекти има от училища в София-град – 64. По 16 проекта са подадени от Варна, Пловдив и София-област. От Стара Загора – 12, а от Велико Търново – 11.

ДЕМОНСТРИРАХМЕ ДОБРИ ПРАКТИКИ

С открит урок по математика завършиха срока първолаците в ОУ „Тургенев“

http://www.ekip7.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=21175&Itemid=1

С открити уроци по математика завършиха първия учебен срок първокласниците от ОУ „Ив.С.Тургенев“. В 1 „в“ клас малчуганите четоха откъси от приказки. В тях се криеха и интересни задачи, които трябваше да бъдат решени. Нито четенето, нито решаването на задачите затрудни първокласниците.

С открити уроци по математика завършиха първия учебен срок първокласниците от ОУ „Ив.С.Тургенев“. В 1 „в“ клас малчуганите четоха откъси от приказки. В тях се криеха и интересни задачи, които трябваше да бъдат решени. Нито четенето, нито решаването на задачите затрудни първокласниците.

В 1 „б“ пък с радост посрещнаха Царицата на математиката и помогнаха на дошлата на гости баба Недка да направи своята сметка, като демонстрираха завидни знания. Гости в 1 „а“ бяха Математиката, Всезнайко и Многознайко. Първолаците драматизираха приказката в стихове на Асен Босев "Бабините сметки", Алейна и Мерт се състезаваха да назовават паметници в нашия град, демонстрирайки как работим в часовете с програмата Mouze Mischief, а Светослав разказа легендата за Момина чешма.

В откритите уроци децата показаха пред своите родители и гости сериозни познания не само по математика, но още по четене и пеене. Заедно с учителите си те доказаха, че когато се работи с вдъхновение и желание, дори най-точната наука може да е забавна.

През изминалия първи срок най-малките ученици участваха активно в математически състезанията „Аз и числата“ и Коледното математическо състезание, което се организира от Съюза на математиците в България. И в двете състезания те постигнаха максимален брой точки. Първолаците се представиха достойно и в състезанията „Аз рисувам“ и „Аз, природата и светът“.

 НАПРАВИХМЕ СИ „БИБЛИОТЕКА В ОБЛАЦИТЕ”

Интересно преустройство на третия етаж посрещна учениците в началото на втория учебен срок. През трите ваканционни дни техните преподавателки Радостина Петрова и Валентина Начева им бяха приготвили приятна изненада-читалня „Книги в облаците” , устроена в голямото пространство на коридора. В постлания с червен килим кът има шкафове с книги, маса с шахматна дъска, удобни кресла за четене, масички с книжки за оцветяване и информационни брошури за опасностите в интернет пространство, против агресията и за личната хигиена и здраве. По стените, освен портрети на писатели, има импровизирани черни дъски, в които учениците спокойно могат да запишат интересен цитат от книжката, която четат. 

АКО И ВИЕ ОБИЧАТЕ ДА ЧЕТЕТЕ, ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ....